Vă așteptăm la ediția a VIII-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași!

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

masterclass de cant bizantin iasi 2013Anul acesta, organizatorii Masterclass-ului de Cânt Bizantin (6-10 Iulie 2015) v-au pregătit o ediție specială, menită să pună și mai mult în valoare cursurile practice, cu scopul unei înțelegeri mai profunde a actului interpretativ prin prisma relației „dascăl-ucenic” în viziunea invitatului special.

Tema ediției a VIII-a va încheia ciclul celor trei ani în care sunt prezentate genurile compoziționale bizantine. Așadar, vă propunem o abordare practică, teoretică și istorică a genului papadic alături de nume sonore ale lumii interpretative și muzicologice psaltice, invitați mai vechi și mai noi.


Invitatul special al ediției.

Elementul de noutate de anul acesta îl reprezintă invitarea la Iași a renumitului protopsalt al Catedralei Mitropolitane din Neapolis (Tesalonic), domnul Panagiotis Neochoritis, care va fi însoțit de lampadarul său, Dimos Papatsalakis precum și de o parte a echipei de muzicieni (interpreți vocali și instrumentali) ai Asociației „Sf. Roman Melodul”. O figură reprezentativă între interpreții de muzică bisericească din Grecia, un dascăl în accepțiunea deplină a acestei meniri, simbol al profesionalismului exprimat cu neobișnuit de multă discreție, păstrător fidel al tradiției pe filiera stilistică a maestrului său Tsamkiranis (Kavala, Grecia), Panagiotis Neochoritis propune metode de predare care au ca principiu fundamental unicitatea fiecărei persoane în parte și personalizarea actului pedagogic în funcție de această coordonată. Care sunt elementele ce se ascund în spatele unei singure partituri, ce secrete poate un ucenic afla de la un dascăl astfel încât un simplu tropar să devină cântare cu „stil ”și „duh”, dar și cum trebuie structurată o lecție pentru un avansat față de un începător, pentru un laic față de un monah, toate acestea așteptăm să le aflăm împreună de la invitatul acestei ediții.

Activitățile principale ale MCB ’15.

Cursurile practice vor fi structurate pe două niveluri de instruire (intermediari și avansați). Ele se vor desfășura alternativ, astfel încât să permită participarea (în mod pasiv sau activ) la orice curs.

Ansamblul Mic (susținător: protopsalt Panagiotis Neochoritis). Cursul este adresat participanților cu un nivel avansat de interpretare în stil psaltic a notației bizantine. El reprezintă activitatea cheie prin care dorim să asigurăm evenimentului un nivel elitist.

Ansamblul Mare (susținător: protopsalt Panagiotis Neochoritis). Ansamblul Mare va reprezenta cursul practic unde toți cei prezenți vor experimenta procesul de interpretare a unor piese papadice atât în tactul pe larg, cât și în cel potrivit sau grabnic.

Ansamblul Feminin (îndrumător: Conf. univ. dr. Maria Alexandru). Surpriza de anul acesta o reprezintă invitarea la Iași a Corului Feminin Grec și a dirijoarei Miriam Marinou, interpretă de muzică bizantină. Ansamblul Feminin se bucură deja de un real succes, aducând în discuție noi și provocatoare elemente de interpretare din perspectivă feminină. Diversitatea și aspectul practic al temelor abordate au determinat un număr în creștere al participantelor la acest curs inedit.

Cursul de paleografie muzicală (susținător: Conf. univ. dr. Maria Alexandru). În cadrul acestor întâlniri, vor fi prezentate, din perspectivă istorică, dar într-o manieră interactivă, dezvoltarea și caracteristicile genului papadic, într-o viziune diacronică.

Cursul de kanonaki (susținător: Conf. univ. dr. Maria Alexandru). Cursul de interpretare instrumentală la kanonaki reprezintă deja o activitate emblematică a Masterclass-ului de la Iași, prin care prof. Maria Alexandru urmărește, pe de o parte, instruirea celor interesați în arta mânuirii acestui instrument străvechi, iar, pe de altă parte, educarea auzului cu sonoritățile netemperate ale universului cântărilor bizantine.

Prezentări și conferințe (Echipa de Paleografie Muzicală a Universității „Aristotelis” din Tesalonic, Grupul psaltic „Floralia” al Universității „George Enescu” din Iași, Diac. Cornel Coman, Prep. univ. drd. Adrian Sîrbu). Cursurile practice și teoretice vor  fi îmbogățite cu prezentări muzicologice în manieră interactivă, care vor aborda teme din cele mai captivante, de la exighisirea în noua notație a pieselor papadice, sau Reforma Hrisantică în Constantinopol și în Principatele Române până la muzica dedicată Sfinților Militari sau efectele muzicii psaltice asupra psihicului și spiritului uman.

Slujba de priveghere. În programul evenimentului, momentul liturgic cel mai important îl reprezintă Slujba de Priveghere, unde cele două strane însuflețite de cursanți, vor avea ca scop, pe lângă aspectul spiritual, respectarea rânduielii muzical-liturgice în termenii cât mai autentici.

Vă așteptăm cu multă bucurie!

Echipa MCB'15

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Zilelor Psalților Români - Ediția I (14‐15 mai 2021) - Programul evenimentului

  zilele psaltilor foto100 de ani de la înființarea la Iasi a Asociației Generale a Cântăreților Bisericești. 7 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos.

  Ziua I ‐ 14.05.2021 Format: online (byzantion.ro și Facebook Byzantion)

  ora 11.00 Sesiune științifică (1)

  1. Prof. Dr. Vasile Vasile (București): Statutul psaltului român la începutul secolulului trecut. Rolul lui Ioan Popescu Pasărea (video)
  2. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Lykourgos Angelopoulos și opera sa, ieri și astăzi (video)
  3. Pr. Ionel Roată (Iași): Importanța sinergiei dintre altar și strană (video)
  4. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Situația psalților din Grecia la începutul secolului al XX‐lea (video)

  ora 17.00 Sesiune științifică (2)

  1. Conf. Dr. Zamfira Dănilă (Iași): Evghenie Humulescu, un arhiereu‐muzician model la începutul secolului al XX‐lea (articol)
  2. Pr. Drd. Constantin Stoica (Buzău): Informații inedite din arhivele Arhiepiscopiei Buzăului despre cântăreții bisericești de la începutul sec. XX (articol)
  3. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Asociația Generală a Cântăreților Bisericești ‐ un fenomen unic și un mesaj peste veacuri (articol)
  4. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Marele Congres al Cântăreților Bisericești de la Iași ‐ 21‐23 august 1912 (articol)
  5. Aspecte inedite din viața psalților români din primele decenii ale secolului al XX‐lea – imagini și articole relevante din Revista Cultura, din perioada 1911‐1912 și 1920‐1921.

  Ziua a II‐a 15.05.2021 Catedrala Mitropolitană din Iași. Format: onsite, cu transmisiune live video prin Doxologia

  09.30 – 11.30 Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea PS Nichifor Botoșăneanul, a Corului Academic Byzantion și a psalților Catedralei.

  11.30 Slujba de pomenire a psalților

  12.00 Concert de Muzică Psaltică dedicat tuturor psalților români și Protopsaltului Lykourgos Angelopoulos

  în Ultimele Evenimente
 • Zilele Psalților Români - ediția I (14-15 mai 2021)

  WhatsApp Image 2021 05 11 at 23.49.50În perioada 14-15 mai 2021, Asociația Culturală Byzantion, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, organizează ediția I a Zilelor Psalților Români, un eveniment ce se dorește a fi o evocare a personalităților Artei Psaltice care au activat pe teritoriul țării noastre de-a lungul vremurilor. Se cuvine, din datorie, să ne cunoaștem trecutul, pentru a învăța să ne clădim împreună viitorul. Se cuvine, din recunoștință, să invocăm prin cântări și cuvântări pe toți cei care și-au dăruit viața în slujba melosului sfânt, fie prin activitatea la strană sau cea pedagogică, fie prin cea cărturărească, sau cea de compozitor, de dirijor sau de cronicar. Se cuvine, din dragoste pentru Frumos, să ridicăm din nou statutul și demnitatea psaltului la înălțimea potrivită chemării lui.

  în Ultimele Evenimente Citeşte mai mult
 • Informații tehnice necesare pentru conectarea la cursurile ONLINE ale Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

  mcb2020 afis prescurtareDragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași,

  în Înscriere Citeşte mai mult
 • Partiturile pentru ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași
  Dragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin,
   
  avem bucuria de a vă pune la dispoziție materialul didactic propus de către domnul Panagiotis Neochoritis spre a fi studiat împreună. 
  Este vorba despre cunoscuta lucrare Πανδέκτη ce a fost editată în patru volume la Constantinopol între anii 1850 și 1851 de către Ioan Lampdarie și Ștefan Domesticul, ai Marii Bisericii a lui Hristos.
  Invitatul nostru propune pentru această ediție să ne aplecăm atenția asupra volumului al IV-lea (Matime ale Sfintei Liturghii) și în special asupra heruvicelor (paginile 59-431). Linkul de unde puteți descărca pdf-ul cu semnele de carte notate bilingv se găsește aici.
  în Înscriere
 • NOU! - Programul actualizat Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, Ediția a XIII-a ONLINE, 13 - 17 iulie 2020

  mcb iasi site 2017

   

  în Program Citeşte mai mult