Sari la conținut

Vă invităm în marea familie a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași! (Ediția a XIII-a online, 13-17 iulie 2020)

mcb2020 afis prescurtare

„Muzica psaltică nu este, într-adevăr,
doar rugăciune, ci și artă,
dar ca să înțelegi în duhul cuvenit arta,
trebuie să cauți mai întâi rugăciunea.”
(Panagiotis Neochotiris)

Cel mai mare eveniment din România dedicat exclusiv interpretării și studierii Artei Psaltice își deschide larg porțile! Organizatorii v-au pregătit un maraton de cinci zile de cursuri intensive, prezentări, conferințe, dezbateri alături de cele mai sonore nume ale acestei lumi fascinante și, pe lângă toate acestea, un cadru prietenos, pentru a ne cunoaște mai bine.

Anul acesta vor fi abordate și studiate cântările melismatice. Totodată, se cuvenea să dedicăm aceste zile ale evenimentului și celor 200 de ani de la prima tipăritură psaltică (Petru Peloponisie, Anastasimatar și Doxastar, Petru Efesiu ed., 1820, București).

Organizarea online a ediției de anul acesta (conform reglementărilor impuse de situația actuală) va face din întâlnirea noastră mult așteptată una cu adevărat specială, nu din cauza restricțiilor, ci pentru că vom acorda mai mult spațiu cursurilor intensive de interpretare!

Cursuri și conferințe

În intenția de a ne bucura și anul acesta de o personalitate marcantă dar și de a repeta o experiență cu adevărat revelatoare, l-am invitat, pentru a șasea oară, pe domnia sa, Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol, care propune cursanților o fascinantă călătorie în lumea ethosurilor glasurilor, prin prisma cântărilor melismatice. Metoda inedită de lucru, tactul pedagogic inconfundabil, conotațiile duhovnicești imprimate actului interpretativ, exigența și dragostea cu care domnia sa se implică în aceste întâlniri, toate imprimă evenimentului un nivel de înaltă ținută.

Pe de altă parte, cursul de muzică răsăriteană cultă instrumentală reprezintă invitația doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru pentru a cunoaște o altă ipostază a muzicii bizantine pasionaților de instrumente muzicale orientale. Tot domnia sa ne va purta în timp în lumea calofoniei și a marilor maistori bizantini, prin prezentarea despre compozițiile Sf. Ioan Cucuzel.

Prof. dr. Georgios Konstantinou marchează, prin conferința domniei sale, cei 200 de ani ce s-au împlinit de la prima tipăritură psaltică, vorbind despre Anastasimatarul lui Petru Peloponisie, de la manuscris la tipăritură.

Diac. conf. univ. dr. Sorin Mihalache va realiza o amplă incursiune în fascinanta lume a neuroștiințelor la granița cu Sfinții Părinți filocalici, vorbind despre atenție și rugăciune în cântare.

Un nou invitat al evenimentului, binecunoscutul liturgist, ierom. Petru Pruteanu vă propune dezbaterea a două subiecte deosebit de atractive și necesare: Istoria și tipicul Canonului și Metamorfoze și practici liturgice ieșite din uz.

Cercetătorul Diac. Cornel Constantin Coman ne va introduce în lumea captivantă a cântării în care cetele omenești sunt chemate să cânte alături de cele îngerești, în timp ce cercetătorul m. Filotheu Bălan (de la mănăstirea Petru Vodă, România) ne va prezenta rezultatele amplelor sale studii cu privire la etapele trecerii de la notația veche la noua metodă.

Despre cântările melismatice din manuscrisele Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iași ne va vorbi conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, prezentând exemplificări realizate de grupul de studenți Floralia al Secției de Muzică Religioasă din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

În finalul evenimentului, Corul Academic Byzantion va susține un moment artistic (transmis online) dedicat Slujbei Imnului Acatist.

Sfinții imnografi să ne poarte în rugăciunile lor pentru a ne folosi cât mai mult de aceste întâlniri și experiențe!

Adrian Sîrbu,
Director Artistic al
Masterclass-ului de Cânt Bizantin
de la Iași

Formular de înscriere AICI

Lasă un răspuns