Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

Dimineața, prin comentarii la exerciții individuale și răspunsuri la întrebări, a reieșit, printre altele, importanța igienei și a sănătății vocale, a dietei și a stilului de viață sănătos pentru menținerea capacității naturale de a interpreta.

Primul curs al Arhonte Protopsaltului Panagiotis Neochoritis s-a desfășurat sub forma unei succesiuni de întrebări din sală și răspunsuri care au vizat chestiuni tehnice, au făcut o incursiune istorică și comparativă în liturgică și au subliniat, din nou, responsabiliatea psaltului în relație cu preotul și cu credincioșii, precum și responsabiliatea pentru păstrarea tradiției și a tipicului. Cântarea psaltică are un scop didactic; simplitatea cântării permite sensurilor să pătrundă în mintea credincioșilor. Pentru a putea interpreta cântarea bisericească, pentru a înțelege ethosurile, trebuie să existe multă disciplină și dreaptă socoteală. Este foarte importantă păstrarea atenției concentrate, de aceea trebuie evitate miscările inutile. Sfatul pentru participanți a fost acela de a lucra pentru biruirea sinelui, pentru stăpânirea intervalurilor și descoperirea tuturor elementelor de finețe care există în ele. Este nevoie de școli liturgice, pentru a se imbunatăți cântarea, astfel încât oamenii să continue să vină la biserică. La al doilea curs a lucrat mai ales cu avansații, în prezența tuturor participanților, astfel încât toți au avut ceva de învățat.

După pauza de prânz, cursanții instrumentiști care au lucrat intens pe toată durata Masterclass-ului cu conf. dr. Maria Alexandru au dat un minirecital care a fost foarte apeciat de cei prezenți. De asemenea, s-a facut o ultimă repetiție la ansamblul psaltic și cursanții au primit diplomele de participare.

Seara, la ora 20, a început concertul extraordinar de muzică bizantină găzduit de Catedrala Mitropolitană din Iași. În prima parte au interpretat participanții piese pe care le-au lucrat pe durata Masterclass-ului, iar în a doua parte a interpretat corul academic Byzantion, avându-l ca solist pe pr. Alexandru Grigoras. În prezentarea concertului, Adrian Sîrbu, directorul artistic al Masterclass-ului, a rezumat semnificația acestei a douăsprezecea ediții a evenimentului și rezultatele sale.

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

Comentarii   

0 # Hi adminfabianno 13-04-2020 01:30
Your website is very interesting, i have bookmarked it.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Zilelor Psalților Români - Ediția I (14‐15 mai 2021) - Programul evenimentului

  zilele psaltilor foto100 de ani de la înființarea la Iasi a Asociației Generale a Cântăreților Bisericești. 7 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos.

  Ziua I ‐ 14.05.2021 Format: online (byzantion.ro și Facebook Byzantion)

  ora 11.00 Sesiune științifică (1)

  1. Prof. Dr. Vasile Vasile (București): Statutul psaltului român la începutul secolulului trecut. Rolul lui Ioan Popescu Pasărea (video)
  2. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Lykourgos Angelopoulos și opera sa, ieri și astăzi (video)
  3. Pr. Ionel Roată (Iași): Importanța sinergiei dintre altar și strană (video)
  4. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Situația psalților din Grecia la începutul secolului al XX‐lea (video)

  ora 17.00 Sesiune științifică (2)

  1. Conf. Dr. Zamfira Dănilă (Iași): Evghenie Humulescu, un arhiereu‐muzician model la începutul secolului al XX‐lea (articol)
  2. Pr. Drd. Constantin Stoica (Buzău): Informații inedite din arhivele Arhiepiscopiei Buzăului despre cântăreții bisericești de la începutul sec. XX (articol)
  3. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Asociația Generală a Cântăreților Bisericești ‐ un fenomen unic și un mesaj peste veacuri (articol)
  4. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Marele Congres al Cântăreților Bisericești de la Iași ‐ 21‐23 august 1912 (articol)
  5. Aspecte inedite din viața psalților români din primele decenii ale secolului al XX‐lea – imagini și articole relevante din Revista Cultura, din perioada 1911‐1912 și 1920‐1921.

  Ziua a II‐a 15.05.2021 Catedrala Mitropolitană din Iași. Format: onsite, cu transmisiune live video prin Doxologia

  09.30 – 11.30 Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea PS Nichifor Botoșăneanul, a Corului Academic Byzantion și a psalților Catedralei.

  11.30 Slujba de pomenire a psalților

  12.00 Concert de Muzică Psaltică dedicat tuturor psalților români și Protopsaltului Lykourgos Angelopoulos

  în Ultimele Evenimente
 • Zilele Psalților Români - ediția I (14-15 mai 2021)

  WhatsApp Image 2021 05 11 at 23.49.50În perioada 14-15 mai 2021, Asociația Culturală Byzantion, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, organizează ediția I a Zilelor Psalților Români, un eveniment ce se dorește a fi o evocare a personalităților Artei Psaltice care au activat pe teritoriul țării noastre de-a lungul vremurilor. Se cuvine, din datorie, să ne cunoaștem trecutul, pentru a învăța să ne clădim împreună viitorul. Se cuvine, din recunoștință, să invocăm prin cântări și cuvântări pe toți cei care și-au dăruit viața în slujba melosului sfânt, fie prin activitatea la strană sau cea pedagogică, fie prin cea cărturărească, sau cea de compozitor, de dirijor sau de cronicar. Se cuvine, din dragoste pentru Frumos, să ridicăm din nou statutul și demnitatea psaltului la înălțimea potrivită chemării lui.

  în Ultimele Evenimente Citeşte mai mult
 • Informații tehnice necesare pentru conectarea la cursurile ONLINE ale Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

  mcb2020 afis prescurtareDragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași,

  în Înscriere Citeşte mai mult
 • Partiturile pentru ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași
  Dragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin,
   
  avem bucuria de a vă pune la dispoziție materialul didactic propus de către domnul Panagiotis Neochoritis spre a fi studiat împreună. 
  Este vorba despre cunoscuta lucrare Πανδέκτη ce a fost editată în patru volume la Constantinopol între anii 1850 și 1851 de către Ioan Lampdarie și Ștefan Domesticul, ai Marii Bisericii a lui Hristos.
  Invitatul nostru propune pentru această ediție să ne aplecăm atenția asupra volumului al IV-lea (Matime ale Sfintei Liturghii) și în special asupra heruvicelor (paginile 59-431). Linkul de unde puteți descărca pdf-ul cu semnele de carte notate bilingv se găsește aici.
  în Înscriere
 • NOU! - Programul actualizat Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, Ediția a XIII-a ONLINE, 13 - 17 iulie 2020

  mcb iasi site 2017

   

  în Program Citeşte mai mult