Sari la conținut

Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin – ziua a doua

priveghere mcb17

Marți, 11 iulie 2017, a doua zi de Masterclass, a fost debutul cursului de Ansamblu feminin care include elemente de tehnică vocală, stil și interpretare, susținut și anul acesta de doamna Mihaela Grăjdeanu, soprană la Opera Națională Română din Iași. Pe lângă exercițiile practice și recomandări utile, domnia sa a subliniat responsabilitatea psaltului pentru cântarea corectă, care încântă auzul și transmite, în același timp, un mesaj duhovnicesc.

Alternând lucrul minuțios în interpretare cu observații pertinente, sfaturi și exemplificări, domnul Panagiotis Neochoritis, a subliniat nevoia de a avea răbdare în cântare, accentul pe calitatate lucrului bine făcut, pe corectitudinea glasului și pe efortul personal de căutare a melosului interior care se direcționează către inimă și apoi se articulează în afară, în cântare.

Monahul Filoteu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă a deschis seria prezentărilor muzicologice cu lucrarea „Introducere în stilul stihiraric”. Ca preambul la slujba de priveghere a serii, prezentarea a făcut câteva comparaţii între muzica stihirilor compuse de Părintele Nectarie Schimonahul pentru slujba sfintei icoane Prodromiţa a Maicii Domnului şi muzica din câteva surse athonite şi constantinopolitane din prima jumătate a veacului al XIX-lea, punând accent în special pe tradiţia vie monahală, atât cât s-a mai păstrat în scris.

După amiază a continuat cursul de canonaki cu doamna conf. dr. Maria Alexandru și Ansamblu psaltic cu asist. drd. Adrian Sîrbu. În intervențiile care au precedat sau au însoțit lucrul la piesa Cel ce face pe îngerii săi duhuri…, domnul Adrian Sîrbu a pus accent pe comunicarea non-verbală dintre dirijor și membrii corului/ansamblului prin hieronimie, pe articularea cuvintelor, pe ison ca exercițiu de încălzire a vocii și pe alte exerciții de dozare a aerului și dezvoltare a plămânilor.

Seara s-a încheiat în Biserica Sfântul Sava cu slujba de priveghere în cinstea icoanei Prodromița. Răspunsurile la strană au fost date de corul academic Byzantion (strana din dreapta) și de corul Vlaho-Bizantin din Buzău (strana din stânga), și de participanți la Masterclass al căror nivel este avansat. În plus, și alți cursanți au putut să se alăture cântării, din biserică, partiturile fiind puse la dispoziție de organizatori.

lect.dr. Sorina Chiper
PR
Asociația Culturală Byzantion

Lasă un răspuns