Jurnal de eveniment_ A cincea zi de Masterclass

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

mcb16 ziua5 silviu cluci curs grajdeanuÎn ultima zi de Masterclass, la cursul de ansamblu feminin, soprana Mihaela Grăjdeanu a făcut o recapitulare a sfaturilor practice din zilele anterioare și a răspuns întrebărilor din public referitoare la încălzirea vocii, la cântatul în cor, la trecerea de la un registru la altul, la modul de a cânta al copiilor, etc.

Domnul Neochoritis, la cursul său de interpretare, a amintit faptul că prin citirea cu atenție a paralaghiei, psaltul trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în suflet – în sufletul celui care a compus, în sufletul său, ca interpret, și cum ar putea să interpreteze o frază pentru a transmite starea de rugăciune celor din biserică. Așa cum lumina, în biserică, variază în intensitate, tot astfel, prin cântarea psaltică, sufletul este pregătit prin tranziții subtile, ca și cum am aprinde sau am stinge o singură lumânare.  

Echipa de paleografie muzicală de la Universitatea din Salonic și corul Floralia, împreună cu doamna conf. dr. Maria Alexandru, au făcut apoi o prezentare despre noutăți legate de Școala de la Putna, iar corul Floralia, sub îndrumarea doamnei conf. dr. Zamfira Dănilă, a prezentat cântările tip podobie în tipăriturile românești. Workshopul a avut exemplificări vocale și instrumentale.

După pauza de prânz, pasionații de kanonaki au avut ocazia de a lucra din nou cu doamna conf. dr. Maria Alexandru, și corul mare al participanților a făcut repetiții pentru concert. De la 19.30, Catedrala Mitropolitană din Iași a găzduit concertul extraordinar de muzică bizantină, în prezența Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei. În discursul sau, ÎPS Teofan a apreciat continuitatea evenimentului și a acordat o distincție dirijorului corului Byzantion și președintele asociației culturale cu același nume, domnul prep. univ. drd. Adrian Sîrbu. În concert, corul participanților a fost urmat de concertul corului Byzantion și al invitaților săi: arhid. Constantin Hurjui (Catedrala Patriarhală București), prof. Liviu Cruceru (București), și psaltul Maxim Câmpeanu (Biserica Doamnei, București). Revelația serii a constituit-o însă corul Mini Byzantion, care a impresionat prin voci curate, cristaline, și siguranța interpretării.

Seara s-a încheiat prin decernarea diplomelor de participare, într-un cadru festiv, în sala Verdi din complexul Palas – prilej de bucurie și de comunicare, în speranța stabilirii de noi prietenii care să strângă legătura dintre iubitorii muzicii psaltice din întreaga țară și din Grecia.     

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

 

photo by Silviu Cluci

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Zilelor Psalților Români - Ediția I (14‐15 mai 2021) - Programul evenimentului

  zilele psaltilor foto100 de ani de la înființarea la Iasi a Asociației Generale a Cântăreților Bisericești. 7 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos.

  Ziua I ‐ 14.05.2021 Format: online (byzantion.ro și Facebook Byzantion)

  ora 11.00 Sesiune științifică (1)

  1. Prof. Dr. Vasile Vasile (București): Statutul psaltului român la începutul secolulului trecut. Rolul lui Ioan Popescu Pasărea (video)
  2. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Lykourgos Angelopoulos și opera sa, ieri și astăzi (video)
  3. Pr. Ionel Roată (Iași): Importanța sinergiei dintre altar și strană (video)
  4. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Situația psalților din Grecia la începutul secolului al XX‐lea (video)

  ora 17.00 Sesiune științifică (2)

  1. Conf. Dr. Zamfira Dănilă (Iași): Evghenie Humulescu, un arhiereu‐muzician model la începutul secolului al XX‐lea (articol)
  2. Pr. Drd. Constantin Stoica (Buzău): Informații inedite din arhivele Arhiepiscopiei Buzăului despre cântăreții bisericești de la începutul sec. XX (articol)
  3. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Asociația Generală a Cântăreților Bisericești ‐ un fenomen unic și un mesaj peste veacuri (articol)
  4. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Marele Congres al Cântăreților Bisericești de la Iași ‐ 21‐23 august 1912 (articol)
  5. Aspecte inedite din viața psalților români din primele decenii ale secolului al XX‐lea – imagini și articole relevante din Revista Cultura, din perioada 1911‐1912 și 1920‐1921.

  Ziua a II‐a 15.05.2021 Catedrala Mitropolitană din Iași. Format: onsite, cu transmisiune live video prin Doxologia

  09.30 – 11.30 Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea PS Nichifor Botoșăneanul, a Corului Academic Byzantion și a psalților Catedralei.

  11.30 Slujba de pomenire a psalților

  12.00 Concert de Muzică Psaltică dedicat tuturor psalților români și Protopsaltului Lykourgos Angelopoulos

  în Ultimele Evenimente
 • Zilele Psalților Români - ediția I (14-15 mai 2021)

  WhatsApp Image 2021 05 11 at 23.49.50În perioada 14-15 mai 2021, Asociația Culturală Byzantion, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, organizează ediția I a Zilelor Psalților Români, un eveniment ce se dorește a fi o evocare a personalităților Artei Psaltice care au activat pe teritoriul țării noastre de-a lungul vremurilor. Se cuvine, din datorie, să ne cunoaștem trecutul, pentru a învăța să ne clădim împreună viitorul. Se cuvine, din recunoștință, să invocăm prin cântări și cuvântări pe toți cei care și-au dăruit viața în slujba melosului sfânt, fie prin activitatea la strană sau cea pedagogică, fie prin cea cărturărească, sau cea de compozitor, de dirijor sau de cronicar. Se cuvine, din dragoste pentru Frumos, să ridicăm din nou statutul și demnitatea psaltului la înălțimea potrivită chemării lui.

  în Ultimele Evenimente Citeşte mai mult
 • Informații tehnice necesare pentru conectarea la cursurile ONLINE ale Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

  mcb2020 afis prescurtareDragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași,

  în Înscriere Citeşte mai mult
 • Partiturile pentru ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași
  Dragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin,
   
  avem bucuria de a vă pune la dispoziție materialul didactic propus de către domnul Panagiotis Neochoritis spre a fi studiat împreună. 
  Este vorba despre cunoscuta lucrare Πανδέκτη ce a fost editată în patru volume la Constantinopol între anii 1850 și 1851 de către Ioan Lampdarie și Ștefan Domesticul, ai Marii Bisericii a lui Hristos.
  Invitatul nostru propune pentru această ediție să ne aplecăm atenția asupra volumului al IV-lea (Matime ale Sfintei Liturghii) și în special asupra heruvicelor (paginile 59-431). Linkul de unde puteți descărca pdf-ul cu semnele de carte notate bilingv se găsește aici.
  în Înscriere
 • NOU! - Programul actualizat Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, Ediția a XIII-a ONLINE, 13 - 17 iulie 2020

  mcb iasi site 2017

   

  în Program Citeşte mai mult