Corul academic „Byzantion“ a concertat în sala „Arsenal“ din Metz, Franţa, precum şi în Luxemburg

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

metz luxemburg 2016La invitaţia organizatorilor festivalului „Printemps de Maitrise“, Corul „Byzantion“ a susţinut două concerte cu titlul „L'Orient et l'Occident chantent ensemble“, alături de prestigioasele formaţii „Choeur de Chambre de Luxembourg“ şi „Choeur de la Cathedrale de Metz“.

Sâmbătă, 28 mai 2016, şi duminică, 29 mai 2016, au avut loc în catedrala oraşului Bissen (Luxemburg) şi în renumita sală de concerte „Arsenal“ din Metz două concerte de muzică bizantină şi gregoriană, care au avut ca scop interpretarea de repertorii pe tema „Din apă şi din Duh“ şi încurajarea proiectelor internaţionale de muzică sacră pentru coruri de copii. Astfel, alături de membrii Corului „Byzantion“ a concertat un grup de 10 copii selecţionaţi special pentru acest proiect.

Repertoriul interpretat. Piesele psaltice din repertoriul interpretat au vizat, în primul rând, slujba Teofaniei şi a Rusaliilor, asigurându-se o diversitate de genuri compoziţionale şi de glasuri. Printre autori amintim pe Sf. Ioan Cucuzel, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Theodor Stupcanu şi Th. Fokaefs. De asemenea, s-au interpretat piese de valoare istorică, precum Aliluia şi Prochimenul Domnul a împărăţit în stilul paleoromaic (sec. 7-13) şi Câţi în Hristos v-aţi botezat din manuscrise de la Vatican, Grottaferrata şi Messina (Italia).

29 mai - zi de tristeţe. În finalul concertelor, membrii Corului „Byzantion“ au interpretat alături de copii cântecul de jale „Luatu-s-a România“ din zona Trapezunt, ca amintire a căderii Constantinopolului la 29 mai 1453.

Proiecte de viitor ale Asociaţiei Culturale „Byzantion“

Acest turneu marchează începutul unei serii viitoare de colaborări cu formaţiile de muzică din Luxemburg şi Metz. În plan local, Asociaţia Culturală „Byzantion“ îşi propune intensificarea manifestărilor artistice prin implicarea copiilor, iar următorul proiect va fi participarea în cadrul concertului extraordinar din finalul Festivalului Masterclass de Cânt Bizantin, vineri, 8 iulie 2016.

Dorim să aducem mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, nu doar pentru binecuvântarea acordată, ci mai ales pentru susţinerea pe termen lung a proiectelor menite să valorfice tezaurul muzical naţional. Ne exprimăm totodată recunoştinţa faţă de toţi părinţii copiilor implicaţi în aceste manifestări, precum şi doamnei Raluca Zaharia, dirijorul Corului de Copii al Operei Naţionale din Iaşi.

Adrian SÎRBU

Comentarii   

0 # Test, just a testrardLomma 16-08-2019 08:43
Hello. And Bye.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Test, just a testrardLomma 06-09-2019 04:11
Hello. And Bye.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Test, just a testrardLomma 16-09-2019 07:36
Hello. And Bye.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # ciao a tutti vengo dall Italiaitaviomo 23-09-2019 09:05
Ciao a tutti vengo dall'italia
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Test, just a testrardLomma 03-10-2019 03:11
Hello. And Bye.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # ciao a tutti vengo dall Italiaitaviomo 06-10-2019 17:02
Ciao a tutti vengo dall'italia
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Thank you very much for the invitationMixdiutt 14-07-2020 16:05
Thank you very much for the invitation :). Best wishes.
PS: How are you? I am from France :)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Zilelor Psalților Români - Ediția I (14‐15 mai 2021) - Programul evenimentului

  zilele psaltilor foto100 de ani de la înființarea la Iasi a Asociației Generale a Cântăreților Bisericești. 7 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos.

  Ziua I ‐ 14.05.2021 Format: online (byzantion.ro și Facebook Byzantion)

  ora 11.00 Sesiune științifică (1)

  1. Prof. Dr. Vasile Vasile (București): Statutul psaltului român la începutul secolulului trecut. Rolul lui Ioan Popescu Pasărea (video)
  2. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Lykourgos Angelopoulos și opera sa, ieri și astăzi (video)
  3. Pr. Ionel Roată (Iași): Importanța sinergiei dintre altar și strană (video)
  4. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Situația psalților din Grecia la începutul secolului al XX‐lea (video)

  ora 17.00 Sesiune științifică (2)

  1. Conf. Dr. Zamfira Dănilă (Iași): Evghenie Humulescu, un arhiereu‐muzician model la începutul secolului al XX‐lea (articol)
  2. Pr. Drd. Constantin Stoica (Buzău): Informații inedite din arhivele Arhiepiscopiei Buzăului despre cântăreții bisericești de la începutul sec. XX (articol)
  3. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Asociația Generală a Cântăreților Bisericești ‐ un fenomen unic și un mesaj peste veacuri (articol)
  4. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Marele Congres al Cântăreților Bisericești de la Iași ‐ 21‐23 august 1912 (articol)
  5. Aspecte inedite din viața psalților români din primele decenii ale secolului al XX‐lea – imagini și articole relevante din Revista Cultura, din perioada 1911‐1912 și 1920‐1921.

  Ziua a II‐a 15.05.2021 Catedrala Mitropolitană din Iași. Format: onsite, cu transmisiune live video prin Doxologia

  09.30 – 11.30 Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea PS Nichifor Botoșăneanul, a Corului Academic Byzantion și a psalților Catedralei.

  11.30 Slujba de pomenire a psalților

  12.00 Concert de Muzică Psaltică dedicat tuturor psalților români și Protopsaltului Lykourgos Angelopoulos

  în Ultimele Evenimente
 • Zilele Psalților Români - ediția I (14-15 mai 2021)

  WhatsApp Image 2021 05 11 at 23.49.50În perioada 14-15 mai 2021, Asociația Culturală Byzantion, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, organizează ediția I a Zilelor Psalților Români, un eveniment ce se dorește a fi o evocare a personalităților Artei Psaltice care au activat pe teritoriul țării noastre de-a lungul vremurilor. Se cuvine, din datorie, să ne cunoaștem trecutul, pentru a învăța să ne clădim împreună viitorul. Se cuvine, din recunoștință, să invocăm prin cântări și cuvântări pe toți cei care și-au dăruit viața în slujba melosului sfânt, fie prin activitatea la strană sau cea pedagogică, fie prin cea cărturărească, sau cea de compozitor, de dirijor sau de cronicar. Se cuvine, din dragoste pentru Frumos, să ridicăm din nou statutul și demnitatea psaltului la înălțimea potrivită chemării lui.

  în Ultimele Evenimente Citeşte mai mult
 • Informații tehnice necesare pentru conectarea la cursurile ONLINE ale Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

  mcb2020 afis prescurtareDragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași,

  în Înscriere Citeşte mai mult
 • Partiturile pentru ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași
  Dragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin,
   
  avem bucuria de a vă pune la dispoziție materialul didactic propus de către domnul Panagiotis Neochoritis spre a fi studiat împreună. 
  Este vorba despre cunoscuta lucrare Πανδέκτη ce a fost editată în patru volume la Constantinopol între anii 1850 și 1851 de către Ioan Lampdarie și Ștefan Domesticul, ai Marii Bisericii a lui Hristos.
  Invitatul nostru propune pentru această ediție să ne aplecăm atenția asupra volumului al IV-lea (Matime ale Sfintei Liturghii) și în special asupra heruvicelor (paginile 59-431). Linkul de unde puteți descărca pdf-ul cu semnele de carte notate bilingv se găsește aici.
  în Înscriere
 • NOU! - Programul actualizat Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, Ediția a XIII-a ONLINE, 13 - 17 iulie 2020

  mcb iasi site 2017

   

  în Program Citeşte mai mult