Corul Byzantion a pomenit, prin cânt, dascălii vremurilor trecute ale Academiei de Studii Economice din București

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

byzantion ase 100Membrii corului Byzantion au susținut un concert de muzică bizantină în memoria rectorilor și a tuturor dascălilor instituției, adormiți întru Domnul, cu ocazia manifestărilor centenarului ASE.

În săptămâna 1-7 Aprilie 2013, Academia de Studii Economice din București a fost îmbrăcată în sărbătoare. Una din cele mai prestigioase instituții academice din țară a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la decretul regal din 6 aprilie 1913 prin care s-au pus bazele învățământului universitar românesc din domeniul economic.

„Anul 2013 este anul centenarului. Vă invităm pe toţi membrii comunităţii noastre universitare, dar şi pe prietenii noştri din alte universităţi, institute de cercetare, organe ale administraţiei publice sau firme partenere, să ne bucurăm împreună! Să cinstim cu tot respectul memoria înaintaşilor, să depăşim cu demnitate dificultăţile prezentului şi să făurim cu încredere un viitor strălucit! Vivat, crescat, floreat!”, a afirmat, în mesajul din deschiderea oficială a manifestărilor, prof. univ. dr. Pavel Năstase, Rector al ASE și Președinte al Senatului Universitar.

Evenimentele artistice care au marcat sărbătoarea ASE au fost o dovadă de înaltă ținută academică, aspectele organizatorice fiind asigurate cu profesionalism de Asociația „Alumni ASE”. Istoricul instituției a fost evocat prin depuneri de coroane,  prin lansările a cinci volume legate de sărbătorirea centenarului, prin vernisaje, prin lansarea filmului documentar „Istoria ASE” realizat de TVR, prin inaugurarea muzeului ASE și prin acordarea distincției „Nihil sine Deo” Academiei, de către Casa Regală a României.

Prezența corului Byzantion în cadrul manifestărilor ASE 100 a reprezentat o deosebită onoare pentru membrii săi cu atât mai mult cu cât momentul muzical bizantin al interpreților ieșeni a constituit un preambul atât pentru concertul orchestrei „Camerata Regală” de la Ateneul Român, sub bagheta distinsului maestru Sabin Păutza, cât și pentru conferința binecunoscutului actor Dan Puric. De asemenea, membrii Byzantion au fost onorați de participarea alături de ei, în cadrul concertului, a profesorului grec Georgios Konstantinou.

Au fost interpretate cântări ale compozitorilor români și greci, extrase din emoționanta Slujbă a înmormântării mirenilor. Un moment aparte, de invocare a sonorităților bizantine, a fost reprezentat de o lucrare cu importanță istorică, trisaghionul Sfinte Dumnezeule în glas nenano, de Ioan Klada (secolul al XIX-lea), „al treilea izvor al Muzicii”, după Sf. Ioan din Damasc și Sf. Ioan Cucuzel. Este o pagină muzicală de referință a unuia dintre ultimii lampadari ai Catedralei „Sf. Sofia”, înaintea căderii Constantinopolului, în anul 1453, sub dominație turcească. Ecourile de altădată din catedrala Bizanțului au răsunat și acum, prin vocea, cu nuanțe athonite, a solistului Georgios Konstantinou. Ne-am regăsit, ca intepreți ai acestor imnuri de veacuri, în postura mijlocitorilor prin muzică ai înaintașilor imnografi precum Dimitrie Suceveanul, Macarie Ieromonahul, Ioan Popescu-Pasărea într-un dialog tainic, al sufletelor biruitoare, cu cei invocați spre pomenire, formatorii de școală ai Academiei.

Cuvintele pline de sens și de tensiune din cadrul textelor liturgice au atins un moment de maximă emoție în finalul concertului, prin fragmentul din irmosul calofonic Plâng și mă tânguiesc de Visarion Duhovnicul, care a activat la Mănăstirea Neamț la începutul secolului al XIX-lea și prin stihira cu același titlu, compusă de Amfilohie Iordănescu.

Deosebită prin complexitatea semantică a textelor, dar și prin diversitatea impresionantă de glasuri și de tacturi, slujba de pomenire a celor adormiți a reprezentat dintotdeauna, pentru noi toți, o chemare la zăbovire în tihna cugetării, o meditație intimă și realistă asupra scopului omului pe acest pământ.  Invocarea prin muzică a celor care au slujit această instituție, a fost vegheată și de înțelepciunea  personalității istorice a lui Nicolae Iorga, o piatră de temelie a învățământului ASE. Cuvintele lui sunt ecouri ale cuvintelor patristice de veacuri: „Gândul morții să-ți slujească în orice clipă, pentru a înțelege prețul vieții”.

Adrian Sîrbu

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Zilelor Psalților Români - Ediția I (14‐15 mai 2021) - Programul evenimentului

  zilele psaltilor foto100 de ani de la înființarea la Iasi a Asociației Generale a Cântăreților Bisericești. 7 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos.

  Ziua I ‐ 14.05.2021 Format: online (byzantion.ro și Facebook Byzantion)

  ora 11.00 Sesiune științifică (1)

  1. Prof. Dr. Vasile Vasile (București): Statutul psaltului român la începutul secolulului trecut. Rolul lui Ioan Popescu Pasărea (video)
  2. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Lykourgos Angelopoulos și opera sa, ieri și astăzi (video)
  3. Pr. Ionel Roată (Iași): Importanța sinergiei dintre altar și strană (video)
  4. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Situația psalților din Grecia la începutul secolului al XX‐lea (video)

  ora 17.00 Sesiune științifică (2)

  1. Conf. Dr. Zamfira Dănilă (Iași): Evghenie Humulescu, un arhiereu‐muzician model la începutul secolului al XX‐lea (articol)
  2. Pr. Drd. Constantin Stoica (Buzău): Informații inedite din arhivele Arhiepiscopiei Buzăului despre cântăreții bisericești de la începutul sec. XX (articol)
  3. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Asociația Generală a Cântăreților Bisericești ‐ un fenomen unic și un mesaj peste veacuri (articol)
  4. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Marele Congres al Cântăreților Bisericești de la Iași ‐ 21‐23 august 1912 (articol)
  5. Aspecte inedite din viața psalților români din primele decenii ale secolului al XX‐lea – imagini și articole relevante din Revista Cultura, din perioada 1911‐1912 și 1920‐1921.

  Ziua a II‐a 15.05.2021 Catedrala Mitropolitană din Iași. Format: onsite, cu transmisiune live video prin Doxologia

  09.30 – 11.30 Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea PS Nichifor Botoșăneanul, a Corului Academic Byzantion și a psalților Catedralei.

  11.30 Slujba de pomenire a psalților

  12.00 Concert de Muzică Psaltică dedicat tuturor psalților români și Protopsaltului Lykourgos Angelopoulos

  în Ultimele Evenimente
 • Zilele Psalților Români - ediția I (14-15 mai 2021)

  WhatsApp Image 2021 05 11 at 23.49.50În perioada 14-15 mai 2021, Asociația Culturală Byzantion, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, organizează ediția I a Zilelor Psalților Români, un eveniment ce se dorește a fi o evocare a personalităților Artei Psaltice care au activat pe teritoriul țării noastre de-a lungul vremurilor. Se cuvine, din datorie, să ne cunoaștem trecutul, pentru a învăța să ne clădim împreună viitorul. Se cuvine, din recunoștință, să invocăm prin cântări și cuvântări pe toți cei care și-au dăruit viața în slujba melosului sfânt, fie prin activitatea la strană sau cea pedagogică, fie prin cea cărturărească, sau cea de compozitor, de dirijor sau de cronicar. Se cuvine, din dragoste pentru Frumos, să ridicăm din nou statutul și demnitatea psaltului la înălțimea potrivită chemării lui.

  în Ultimele Evenimente Citeşte mai mult
 • Informații tehnice necesare pentru conectarea la cursurile ONLINE ale Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

  mcb2020 afis prescurtareDragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași,

  în Înscriere Citeşte mai mult
 • Partiturile pentru ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași
  Dragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin,
   
  avem bucuria de a vă pune la dispoziție materialul didactic propus de către domnul Panagiotis Neochoritis spre a fi studiat împreună. 
  Este vorba despre cunoscuta lucrare Πανδέκτη ce a fost editată în patru volume la Constantinopol între anii 1850 și 1851 de către Ioan Lampdarie și Ștefan Domesticul, ai Marii Bisericii a lui Hristos.
  Invitatul nostru propune pentru această ediție să ne aplecăm atenția asupra volumului al IV-lea (Matime ale Sfintei Liturghii) și în special asupra heruvicelor (paginile 59-431). Linkul de unde puteți descărca pdf-ul cu semnele de carte notate bilingv se găsește aici.
  în Înscriere
 • NOU! - Programul actualizat Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, Ediția a XIII-a ONLINE, 13 - 17 iulie 2020

  mcb iasi site 2017

   

  în Program Citeşte mai mult