Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin, ziua a cincea

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

concert final mcb 14Ultima zi a Masterclass-ului de Cânt Bizantin a oferit un program la fel de bogat ca și zilele precedente. După a prezentare despre Dimitrie Cantemir, comemorat la împlinirea a 300 de ani de la primirea lui ca membru al Academiei de la Berlin (11 iulie 1714), Letopisețul muzical bizantin pregătit sub îndrumarea doamnei conf. dr. Maria Alexandru a refăcut, peste timp, un itinerariu muzical, istoric și cultural în Bizanț.

După ultimele două cursuri practice ținute de prof. dr. Georgios Konstantinou și de protopsaltul Dimitrios Galanis, a urmat festivitatea de decernare a diplomelor și a distincțiilor, participanților și celor care au sprijinit organizarea actualei ediții a Masterclass-ului.

La 8 seara, Catedrala Mitropolitană din Iași a devenit neîncăpătoare: iubitori ai muzicii psaltice s-au adunat pentru a-iaduce prinos de cinstire lui Lykourgos Angelopoulos, arhonde protopsalt al Arhierpiscopiei Constantinopolului, trecut la domnul pe 18 mai 2014. După ce ani de-a rândul, domnul Angelopoulos a dirijat corul mare al participanților, de data aceasta, dânsul a fost prezent în duh, în inimile și în sufletele celor care l-au cunoscut direct, ca profesionist al psaltichiei și om de rugăciune, sau indirect, cu ocazia concertelor sau a conferințelor pe care le-a susținut în România. Invitații speciali ai corului Byzantion: protopsaltul Dimitrios Galanis, prof.dr. Georgios Konstantinou, protopsaltul Ioannis Chasanidis și prof. Antonis Aetopoulos, și-au unit vocile în prezența ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, și prin ele, au împletit o cunună a harului pus în om, spre slava lui Dumnezeu și mângâierea inimilor care au învățat să se deschidă și să vibreze la frumosul, binele și adevărul cântării care odihnește mintea și sufletul.

În cuvântul său de la încheierea concertului, ÎPS Teofan a invocat figura domnului Lykourgos Angelopoulos, omul mic de stat, dar mare în duh, care a contribuit semnificativ la procesul de reînviere și îmbunătățire a cântării la strană din România, și care a fost atât de apropiat de Iași, de mănăstirile din România și de Masterclass-ul de Cânt Bizantin, al cărui părinte și îndrumător a fost de la prima ediție.

 

Sorina Chiper
PR - Asociația Culturală Byzantion

Media

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult