Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - ziua întâi

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

mcb17 deschidere siteLuni, 10 iulie 2017, a început la Iași a zecea ediție, aniversară, a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, eveniment organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, de Asociația Culturală Byzantion și de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Prin numărul mare de participanți activi și pasivi (peste 180), și anul acesta, Masterclass-ul de la Iași se dovedește a fi evenimentul de cea mai mare anvergură din România închinat muzicii psaltice.

Deschiderea a avut loc în sala „Achim Stoia” a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, discursul oficial al organizatorilor și al invitaților fiind precedat de slujba de pomenire a protopsaltului Lykourgos Angelopoulos și a Arhimandritului Justin Pârvu, ctitori spirituali ai evenimentului. Discursurile invitaților și ale organizatorilor au punctat importanța momentului aniversar dintr-o perspectivă de numerologie patristică (Arhim. Hrisostom Rădășanu), au subliniat angajamentul instituțional pentru perpetuarea tradiției organizării unui astfel de eveniment la Iași (fosta doamna decan a Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, doamna prof. univ. dr. Laura Vasiliu și actuala doamnă decan a aceleiași Facultăți, doamna prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc), și au sugerat nevoia creșterii numărului de studenți la specializarea Muzică religioasă, astfel încât, printr-un număr mai mare de absolvenți, să se realizeze profesionalizarea psaltului și îmbunătățirea statutului său social (fostul Rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, domnul prof. univ. dr. Valentin Munteanu). Doamna Mihaela Grăjdeanu, soprană la Opera Națională Română din Iași, a adresat invitația tuturor participanților de a veni la cursurile de Ansamblu feminin cu elemente de tehnică vocală, stil și interpretare pe care le va sustine in fiecare dimineață în următoarele patru zile de Masterclass.

Mult așteptata reîntâlnire cu domnul Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos - Constantinopol, ne-a readus în amintire lecții simple, dar profunde, în efectuarea primilor pași în arta rugăciunii prin muzică: nevoia de a asculta, de a fi în preajma unui dascăl, de a-l urmări cum transpune rugăciunea în cântare, cum depășește starea de mișcare și de luptă de la strană pentru a ajunge la starea de rugăciune, și mai ales nevoia de a lucra foarte mult individual (la început, 10 ore de studiu chiar sunt necesare pentru o oră de cântare în strană).

La ora 16 a fost primul curs opțional de kanonaki (elemente introductive, tehnici de acordaj și exercițiii de bază), susținut cu mult entuziasm și dragoste de doamna conf. dr. Maria Alexandru de la Universitatea Aristotelis din Salonic. A urmat Ansamblul psaltic – curs susținut de asist.drd. Adrian Sîrbu, care a prezentat noțiuni de bază referitoare la tehnica vocală și de interpretare a muzicii psaltice – de la poziția corectă a diafragmei și a altor structuri anatomice până la modul în care se studiază o partitură.

Cursul pentru avansați al domnului Panagiotis Neochoritis a încheiat prima seara a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin.

lect.univ.dr. Sorina Chiper
PR
Asociația Culturală Byzantion

foto: pr. Silviu Cluci

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult