Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - ziua a cincea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

mcb17 ziua5 siteUltima zi a Masterclass-ului a fost încărcată emoțional, nu doar de regretul anticipatei despărțiri de niște oameni minunați care s-au dăruit și au pus mult suflet și cuget în cuvinte, ci și de apropierea care s-a creat între participanții veniți din diferite părți ale țării, și între participanți și susținătorii de cursuri sau prezentări.

După ultima întâlnire a ediției de anul acesta cu Mihaela Grăjdeanu, doamna conf. dr. Zamfira Dănilă a susținut prezentarea cu titlul „Aspecte ale vocalității în interpretarea muzicii folclorice românești. Posibile interferențe cu interpretarea muzicii psaltice”, facând diferența între rapsozi și interpreți de scenă. Cursul domnului Neochoritis, de data aceasta, a oferit sfaturi începătorilor, cărora le-a recomandat, pentru început, să lucreze dupa Anastasimatarul pe scurt. Dascălul trebuie să urmărească doar trei elemente: bază, relații cromatice și ritm, la ritm trecând doar după ce ucenicul stăpânește celelalte două elemente. De mici, ucenicii trebuie să deprindă răbdarea, statura dreaptă și nemișcată, și să își tempereze dorința de a cânta.

Deprinderea artei psaltice urmărește trei faze: ucenicul ascultă ceva nou, dascălul cântă din nou ca să se stabilizeze ceea ce a auzit, și apoi ucenicul perfecționează ceea ce a auzit. Despre semnele de expresie se vorbește foarte târziu, după ce ucenicul a dobândit stabilitate în voce. Înainte de a cânta ucenicii, trebuie să pronunțe corect textul care trebuie interpretat, să îl citească în stil bisericesc, fără sentimentalisme, și apoi să țină isonul

A urmat prezentarea echipei de paleografie muzicală din Salonic și a studenților Secției de Muzică Bizantină de la Iași, coordonați de doamna Maria Alexandru, despre „Sfânta Casia, cea mai vestită poetesă și muziciană a Bizanțului,” cursul de kanonaki, repetiția pentru concert și decernarea oficială a diplomelor.

Concertul extraordinar de Muzică Bzantină a reunit participanții în cor, în cadrul care îndeamnă la rugăciune al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; piesele interpretate de ei au fost urmate de reperoriul pregătit de Corul Academic Byzantion. Seara, și ediția a zecea a Masterclassului, s-a încheiat cu o recepție la sala Iustin Moisescu din cadrul complexului metropolitan.

Comentarii   

0 # UNDE E DATA EVENIMENTULUIPORUMBEL 28-09-2017 10:02
de ce nu pui și DATA - ZIUA, LUNA, ANUL????
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult