Dacă e iulie, e Festival–Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

concert final mcb15Au început înscrierile pentru ediția IX – a a Festivalului - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin de la Iași, 4-8 iulie 2016

Ediția de anul acesta va îmbina atmosfera de sărbătoare a unui festival prin serile dedicate concertelor, slujbelor și întâlnirilor interactive cu cea a unui atelier de lucru, prin diferite cursuri practice (Ansamblu Mare, Ansamblu Feminin, cursuri de intonație și intervalică, tehnică de canto, instrument). Nivelul academic al evenimentului va fi potențat, ca în fiecare an, de prelegeri pe teme liturgice, istorice sau de paleografie, menite să întregească instruirea pe care o va primi un psalt pe parcursul a cinci zile.

Tema principală

Ne vom îndrepta atenția, prin cursurile de instruire în intepretarea artei psaltice pe Raportul dintre ornamentică, intervalică și accente în execuția thesisurilor. Din perpectivă muzical-liturgică, anul acesta discuțiile se vor axa pe o temă de importanță fundamentală: Dinamica slujbelor. Sinergia dintre străni și altar.

Cursuri de interpretare psaltică

Invitatul special este Panagiotis Neochoritis, locțiitor al Arhontelui Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol, o personalitate care nu mai are nevoie de nicio descriere pentru cei care l-au urmărit la ediția precedentă. Ucenic al lui Mathaios Tsamkiranis și continuator al tradiției autentice de cântare, cu o experiența vastă din perspectiva interpretului în scaunul de protopsalt, director al școlii de muzică folclorică a Mitropoliei Neapolis (Thesalonic), tată a mai multor copii ce au preluat și continuat pasiunea pentru cântarea vocală și instrumentală, Neochoritis a fost recent ales din pleada de mari protopsalți ai Bisericii noastre pentru a asigura în calitate de locțiitor, funcția de protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol.

Alți invitați greci. Domnia sa va asigura cursurile de instruire în interpretarea artei psaltice prin metode interactive, cu ajutorul echipei de interpreți din cadrul Asociației Culturale „Roman Melodul” – Thesalonic, ucenici cu peste 10 – 15 ani de experiență pe lângă d-l Neochoritis.

Deschiderea evenimentului

Ca în fiecare an, cursurile propriu-zise vor fi precedate de o deschidere oficială a evenimentului, la care vor fi prezenți reprezentanții instituțiilor organizatoare, echipa de lucru și colaboratorii acesteia și mai ales profesorii și interpreții invitați.

La final, se va oficia Slujba de pomenire pentru ctitorii acestui proiect de suflet, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și arhimandritul Justin Pârvu.

Lansare de carte

Un moment mult așteptat de către comunitatea internațională a muzicologilor bizantini este apariția manualului de paleografie muzicală semnat de către conf. univ. dr. Maria Alexandru (Univ. „Aristotelis” din Tesalonic). Lansarea cărții va avea loc în finalul deschiderii ediției a IX-a.

Ansamblu Mare (și cursuri de tehnică vocală pentru stilul psaltic)

Participanții activi vor beneficia de cursuri de intepretare psaltică în cadrului Ansamblului Mare, susținute de către Adrian Sîrbu (Iași).

Ansamblu Feminin (și cursuri de tehnică vocală)

Ansamblul Feminin se bucură de un real succes, aducând în discuție noi și provocatoare elemente de interpretare din perspectivă feminină. Diversitatea și aspectul practic al temelor abordate au determinat un număr în creștere al participantelor la acest curs inedit. Soprana Mihaela Grăjdeanu (Opera Națională Română din Iași) a pregătit participantelor o serie captivantă de cursuri de tehnică vocală cu sfaturi practice pentru cântarea la strană. Complementar, conf. univ. dr. Maria Alexandru va prezenta informații despre semantica intepretării muzicii psaltice.

Cursuri de kanonaki

Cursul de interpretare instrumentală la kanonaki reprezintă deja o activitate emblematică a Masterclass-ului de la Iași, prin care conf. univ. dr. Maria Alexandru urmărește, pe de o parte, instruirea celor interesați în arta mânuirii acestui instrument străvechi, iar, pe de altă parte, educarea auzului cu sonoritățile netemperate ale universului cântărilor bizantine.

Prelegeri istorice și de paleografie muzicală

Conf. univ. dr. Maria Alexandru va asigura și anul acesta prezentările istorice și de paleografie muzicală, într-o formă interactivă, la care se vor alătura Echipa de Paleografie a Univ. „Aristotelis” (Salonic) și grupul Floralia al Secției de Muzică Bizantină a Univ. de Arte „G. Enescu” (Iași). Pe lângă alte surprize, au fost pregătite trei prezentări deosebit de interesante: „Despre mărturii și apihime în muzica bizantină”, „Folosul paleografiei pentru psaltul contemporan” și „Școala de la Putna - știri noi”. De asemenea, părintele Filotheu Bălan își va prezenta rezultatele ultimelor cercetări cu privire la structura thesis-urilor melodice, de la notația veche la cea hrisantică. Protopsaltul Antonios Aetopoulos (Atena) își aduce aduce contribuția la partea muzicologică a evenimentului printr-o prelegere despre intervalică.

Concerte și priveghere

În programul evenimentului, momentul liturgic cel mai important îl reprezintă slujba de priveghere, unde cele două strane însuflețite de cursanți, vor avea ca scop, pe lângă aspectul spiritual, respectarea rânduielii muzical-liturgice în termenii cât mai autentici. Folosind ca subiect de discuții această priveghere, ne dorim organizarea unei întâlniri ulterioare și a simularea unei repetiții unde să primim sugestii și sfaturi pentru cântarea la strană, din partea invitatului special, dl. Neochoritis.

Concertul de Muzică Bizantină din finalul ediției va reprezenta regalul muzical oferit de către Corul Mare al participanților publicului ieșean, în Catedrala Mitropolitană din Iași, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan. Gazda muzicală a evenimentului, Corul Academic „Byzantion” va fi prezentă pe scenă alături de invitați-surpriză, tineri interpreți din spațiul românesc.

Vă așteptăm cu multă bucurie!

SESIUNE DE ÎNSCRIERI FINALIZATĂ

NEW! Taxa de participare poate fi achitată și online. Detalii AICI

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Byzantion Choir - Aineite ton Kyrion (Praise the Lord from Heaven)
Corul BYZANTION - Concert extraordinar de muzică brâncovenească - 2014
Byzantion Choir - Aineite ton Kyrion (Praise the Lord from Heaven)
Byzantion Choir - Aleluia and Prokeimenon of the Apostle O Kyrios ebasilevsen
Byzantion Choir - Evlogitaria Anastasima (Ressurection Blessings)
Byzantion Choir - I Romania Parthen, Trapezuntian traditional song
Byzantion Choir - Osoi eis Christon, mode plagal of 1sr
Byzantion Choir - Christos anesti (Christ is risen)
Byzantion Choir - Basilev ouranie (in Romanian)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (7 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (6 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (5 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (4 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (3 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (2 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (1 from 7)
Byzantion Choir - The Good Friday Lamentations (fragment), mode plagal of 1st, traditional melody.
Byzantion Choir - Invincible conductrice (French version), mode plagal of 4th

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult