Hramul Schitului Lacu din Muntele Athos, prilej de rugăciune pentru membrii corului „Byzantion”

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

athos 2015 siteCu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, hramul bisericii mari a Schitului românesc Lacu din Muntele Athos (Grecia), membrii corului Byzantion au avut bucuria de a da răspunsurile la strana dreaptă, în limba greacă.

Invitația venită din partea părinților schitului reprezintă pentru membrii „Byzantion” pe de o parte o onoare, o șansă de a trăi experiența cântării în una din stranele athonite dar și o piatră de încercare în redarea cât mai autentică a ifosului psaltic, filtrat prin duhul rugăciunii.

Pentru membrii Byzantion, participarea la o priveghere în Sfântul Munte Athos este, fără îndoială, cel mai important eveniment muzical-liturgic al anului, o reconectare directă și intensă cu locul unde s-a păstrat cel mai fidel tradiția orală în cântul bizantin, unde viețuiesc psalți de referință, urmași direcți ai generației de dascăli pentru care autenticitatea interpretării în arta psaltică este direct condiționată de actul smereniei și al rugăciunii.

Această componentă generatoare, rugăciunea, este la rândul ei manifestată în și prin tradiție, înțeleasă ca o continuă păstrare și perpetuare a valorilor, învățăturilor, rituarurilor și, ca efect, a percepțiilor și trăirilor lăsate de sfinții acestor locuri.

Bine situată în aceste coordonate ale rugăciunii în tradiție, cântarea psaltică ajunge, inevitabil, să fie caracterizată de elemente ce evită, sub orice formă, spectaculosul, teatralul, ostentația dar nu și fastul, sărbătorescul ce sunt îmbinate cu sobrietatea, simplitatea, echilibrul, discreția.

Se ajunge , astfel, la conturarea unui ifos athonit generator de ethos psaltic filtrat și infuzat de duhul athonit. Slujbele sunt caracterizate de ritmul dinamic  în contrast  dar și în echilibru cu tihna și atemporalul așezărilor izolate de vacarm. Cântarea este comună, glasurile sunt mărețe, scoțând „în evidență” monodia firavă a vreunui monah bătrân care așează cu putere și în tăcere aprenta duhului în scurta sa rugăciune melodioasă.

Liturghii grabnice în miez de noapte, în șoapta unui glas ostenit sau privegheri de 14 ore în bucuria unui hram ce cheamă în sunet de toacă și clopote pustnicii de prin stânci, toate sunt ipostaze ale vorbirii cu Dumnezeu în duhul și ifosul neschimbate de veacuri, nici de mode, curente, stiluri sau preferințe. În Athos, nimeni și nimic nu este mai mare decât predania Sfinților, nimic nu este mai urgent decât rugăciunea. Acestea imprimă stilul autentic al cântării psaltice, grabnică și largă deopotrivă, însă cu tihnă și cu luare aminte.

Adrian SÎRBU

GALERIE FOTO

Comentarii   

0 # Hi adminmarcoo 16-04-2020 09:20
Your page is very nice, i have bookmarked it.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult