Lucrarea Prinos de mulțumire. Cuvântări la prilejuri festive a profesorului Grigorios Stathis a fost premiată la Salonul de carte EuroInvent de la Iași

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

thumbnailJoi, 16 mai 2019, cu ocazia ediției a XI-a a Salonului de Carte EuroInvent ce a avut loc la Iași, a fost premiată cu Medalia de Argint lucrarea Prinos de mulțumire. Cuvântări la prilejuri festive a lui Grigorios Stathis, profesor emerit de Muzicologie Bizantină și Artă Psaltică al Universității din Atena.

Așa cum o sugerează și titlul, cartea reprezintă o serie de comunicări muzicologice susținute de către Grigorios Stathis în cadrul primei ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași (2017), cu ocazia acordării înaltului titlu Doctor Honoris Causa din partea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și a înaltei distincții „Crucea Moldavă” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Înalta ținută academică a discursurilor, complexitatea și profunzimea ideilor, experiența copleșitoare a cercetătorului și rafinamentul poetic cu care domnul Stathis a reușit să creeze fascinante conexiuni între muzică, teologie și imnografie și istorie, toate au trezit interesul pentru publicarea acestor texte în limba română, spre folosul cercetătorilor, studenților, psalților și clerului. Alcătuirea finală a cărții însumează conferințele Suflările decapentasilabice ale Maeștrilor și Cele opt-nouă pietre de hotar în Arta noastră Psaltică, pe care trebuie să le cunoaștem în Răsărit și în Apus la care se adaugă discursurile Laudationes ale conf. univ. dr. Maria Alexandru și prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, o prezentare biografică și o anexă de fotografii.

Valoarea lucrării rezidă atât în conținutul însuși cât și în forma trilingvă a textelor (greacă, română și engleză). Meritul traducerii acestor cugetări-nestemate în română și engleză aparține conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic) și lect. univ. dr. Sorina Chiper (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași), în timp ce Editura „Artes”, prin conf. univ. dr. Diana-Beatrice Andron și Carmen Antochi, a asigurat tipărirea cărții sub condiții grafice de excepție.

Exprimăm în final felicitările noastre emeritului profesor Grigorios Stathis, traducătorilor și Editurii „Artes”, precum și organizatorilor Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași.

Adrian Sîrbu

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult