Mitropolia Basarabiei vă invită la un concert de muzică sacră

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Muzica Bisericească este muzica care găseşte calea cea mai rapidă către sufletul celui care o ascultă sau cântă, deoarece este o muzică care exprimă o frumuseţe cerească, hristologică. Doar muzica sacră poate cu adevărat exprima trăirile ascunse ale inimii, ea exprimă pocăinţa, smerenia, suferinţa, zdrobirea inimii şi întristarea cea după Dumnezeu, care, după cum Sfântul Apostol Pavel ne spune, aduce „pocăinţa spre mântuire” (2 Cor 7,10).


Muzica Bisericească dintotdeauna şi-a găsit sălaş în identitatea poporului născut creştin, cel românesc. Românul a avut parte de ea în Biserică pe tot parcursul vieţii sale: de la naştere până la moarte, purtându-i cinste şi închinare ca o expresie a credinţei în Dumnezeu, dobândite încă de pe timpul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitor al neamului nostru.

Dorind promovarea sinceră a spiritualităţii, culturii şi tradiţiei ortodoxe româneşti, în acest spaţiu, al Republicii Moldova, răvăşit de pribegiile vremii, cât şi de ideologii străine duhului şi credinţei acestui neam, Mitropolia Basarabiei vă invită la un concert de muzică bisericească la Chişinău, având invitaţi în data de 28 mai 2010 mai corul psaltic din Iaşi „BYZANTION” ce va interpreta în Basarabia pentru prima dată într-un cadru festiv muzică bizantină – expresie a profunzimii duhovniceşti, a năzuinţei către mai bun, mai frumos, mai corect, mai pe urmele tradiţiei.

Corala „Vocile Primaverii”, condusă de către distinsul dirijor si profesor Ştefan Andronic, în cadrul aceluiaşi concert Vă va încânta auzul la fel ca-n cele trei decenii de activitate cu melodii sacre menite să purifice sufletul de orice grijă lumească şi ispititoare.

Nădăjduind că veţi da curs invitaţiei Noastre, ţinem să vă mulţumim, rugându-Ne fierbinte către Dumnezeu pentru sănătatea şi buna sporire întru lucrurile bune a tuturor fiilor duhovniceşti de pe cuprinsul Mitropoliei Basarabiei.

† P E T R U

Arhiepiscop al Chişinăului,

Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilorhttp://mitropoliabasarabiei.md/news/191/

www.ascor.md

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult